21 листопада 2007

Свято Архистратига Михаїла

Св. Ангели - це відвічний Божий хор слави, це Божа сторож і Божі слуги. Ангели виконують також велику ролю у відкупленні людського роду. Ангели це перші Божі створіння, а в небі після Божої Матері стоять найближче до Божого престола.
Празник у честь св. Архангела Михаїла і других безтілесних Сил був установлений у 4 ст. Цей празник зветься Собором тому, що цього дня Церква святкує собор - збір усіх безтілесних Сил разом зі св. Архангелом Михаїлом, а також собор - збір людей на землі для прослави небесних Сил.
Український нарід від перших років християнства вірив у заступництво ангельських сил, а особливо почитав святого Архистратиг Михаїла. Доказом цього є численні церкви, монастирі та ікони на всіх просторах України. Ікону Архистратига Михаїла зображували на гербах та прапорах багатьох князів та можновладців. Застановімося на хвилину - яка ж його роль у Божому плані спасіння в минулому і сьогодні?
Єврейське ім'я Михаїл (Міхаел) означає "Хто як Бог!?" Передусім мусимо розуміти, що його ім'я не є філософським чи риторичним запитанням. Ім'я Михаїл є бойовим кличем. Ім'я Михаїл є одночасно щитом і зброєю в боротьбі зі злом. Під проводом Архангела Михаїла, небесні сили, що лишилися вірними Богові,вступили у боротьбу з темними силами і перемігши скинули сатану у пекло . Під покровом св.арх. Михаїла козаки боролися за свободу рідного краю, України. Заступництвом і прикладом св. Михаїла ми сьогодні можемо долати всі труднощі і усувати загрози нашій Церкві і народові.
Божий народ і в Старому, і в Новому Завіті вважав арх. Михаїла своїм охоронцем, оплотом чесності. Вибраний Народ Старого Завіту вже мав велику пошану відносно арх. Михаїла. Вони бачили в ньому символ потужної помочі від Бога для Ізраїля - того, хто захищає немічних і переслідуваних. В Книзі Даниїла, наприклад, де знаходиться перша згадка про арх.Михаїла, написано: "...в той час устане Михаїл, князь великий, що стоїть на варті синів твого народу... на той час твій народ спасеться" (Дан. 12, 1).
В сьогоднішній день, ми подивляємо Всемогутнього Бога не тільки за всі ті добродійства, що діялися за заступництвом архангела Михаїла та всіх Ангелів колись в історії спасіння. В серці кожного з нас ще вирує відгомін подій, які відбувалися в нашій країні рівно рік тому назад, коли всі ми справді переконалися в силу молитви та могутність Небесного заступництва. В серці України, місті Києві, що вже з давніх-давен був посвячений під опіку та заступництво архангела Михаїла, ми всі переживали особливі події, події які часто називали новим пробудженням нації. Лунали щирі молитви в спільноті людей часто різних за місцем проживання та конфесійною приналежністю. Ми справді бачили, що віра та молитва єднають, перконалися в силу небесного заступництва. Тому і сьогодні з перспективи прожитого року, ми не можемо піддатися спокусі впадати у відчай та безнадію через те що може не здійснилися наші мрії та не сповнені всі обіцянки. Молімося ще дужче, щоб під покровом архангела Михаїла та всіх Небесних Сил, Господь посилав мир та злагоду нашим родинам та всьому боголюбивому українському народові.
Молімося щоб за заступництвом Небесного Воїнства,під проводом архангела Михаїла, ми сповнювалися мужністю та твердою волею у боротьбі проти всяких темних сил та спокус лукавого. Однак, пам'ятаймо, що найважніша духовна боротьба не є проти всіх ворогів Христової Церкви і його вірного народу - хоч таких ворогів є багато - підступних і немилосердних. Наша перша боротьба завжди мусить бути проти тих звабливих, упертих немочей нашої людської природи. В першу чергу це наша гордість, самолюбство, брак терпеливості і злоба. Ми мусимо перше просити від Бога ласки, визволення від тих поневолень, що обтяжують чимало людей сучасного світу: пияцтво, різного роду пристрасті, прагнення до надмірного багатства, страх перед майбутнім, тощо. Як співаємо в цей день: "...Прийдіть, отже, христолюбні вірні, на це свято та, взявши квіття чеснот, з чистими думками й добрим сумлінням пошануймо архангельський хор..." Наша найбільша слава і служба, що можемо віддавати Богові й народові не є доблесна боротьба за їх честь, а послушне і чеснотливе життя. Без такого життя ми не будемо мати жодної сили боротися за ніщо. Це є найбільша слава Михаїла та інших небесних сил. Вони не піддавалися гордості, заздрості і ненависті як Сатана і ті, що ішли за ним, бо тільки Бог є одинокий, всесильний, вселюблячий і предвічний Господь. Хто як Бог!? Ніхто. Проте, дякуючи Богові,арх. Михаїл одержав Його силу і славу через його вірність Богові і не заплямив себе егоїстичними прагненнями ані марнотратними думками. Ми ж, навпаки, на жаль, це часто робимо, коли грішимо - тобто чинимо нашу злу волю проти волі нашого премудрого і вселюблячого Бога. Нас може насторожити факт упадку тих ангелів, які, хоч були дуже близько Бога, однак через те, що не підкорили свою волю Богові, вибрали шлях погибелі. Проте, хочемо навернутися до Бога і правильно жити не тільки через страх перед втратою обіцяного Небесного Царства. Хочемо "все життя наше Христу Богові віддати", через те, що ми розуміємо слова Михаїла - "Хто як Бог!?"
Нехай Святий Михаїл буде для нас постійним прикладом та могутнім захисником в житті. Нехай всі небесні сили невтомно заступаються за нас до того часу поки ми всі будемо разом з ними прославляти Бога в Його небесній присутності на віки. Амінь.
ÉVORA-PORTUGAL.

Немає коментарів: