22 січня 2008

Богоявлення

В Іорданських водах Христос взяв на Себе гріхи всього людського роду, і від Іордану Він проніс цей тягар через всі дні Свого земного служіння. Святові, яке ми відзначаємо 19 січня, Cвята Церква надає три найменування: Хрещення, Богоявлення і Просвітлення.
Христос, Який був безгрішним, заради гріхів роду людського приймає Хрещення у Іорданських водах, щоб таким чином покласти початок хрещенню кожної людини в ім'я Пресвятої Трійці для відпущення гріхів і поєднання з Богом.Сама подія Хрещення пояснює інше найменування свята -Богоявлення: Отець Небесний говорить про Хрещаємого, як про Сина Божого, Син Божий хреститься у водах Йорданських, Дух Святий сходить на Хрещаємого у вигляді голуба. Таким чином, відкриваючи Себе світу, являється Живоначальна Трійця - Отець, Син і Дух Святий: Отець, Який створив нас; Син Божий, Спаситель наш; і Дух Святий, животворящий, Який завжди освячує нас. Відкрилося світові Богоявлення.Цього дня світу відкрилася Свята Трійця. У Церквоному піснеспіві, присвяченому святу, говориться: «Троїчне явилося поклоніня», ось чому свято іменується Богоявленням.Окрім Хрещення і Богоявлення Свята Церква нинішнє свято називає Просвітленням. Завдяки Хрещенню ми просвітлені Троїчним світлом, яким осягаємо незбагненного Бога, пізнаємо небесний світ і світ земний, розуміємо, що є воля Божа про нас, людей, ш що вона є промислительною і благою.
Ми щасливі тим, що нам даровано Спасителем це Богопросвітлення, яке постійно продовжується. Воно з'явилося не тільки 2000 років тому на ріці Йордані; воно живе в кожному дні і годині, в кожному святі, в Церкві Христовій, у Святих Тайнах; живе і виявляється таємно і виразно, незбагненно і зрозуміло, освічує і освячує нас.Просвітленням іменується нинішній день ще й тому, що послідовники Христа в перші століття християнства, просвітившись істинами Христовими, цього дня приймали Таїнство Хрещення, через яке всі ми входимо в лоно Церкви і в загальну сім'ю дітей Божих. Нехай це нагадує нам про те, що в Таїнстві Хрещення кожний з нас одягається в снігосвітлу ризу Божественної правди, чистоти і святості. Нехай ця чистота і святість зберігаються в нас, по можливості, незаплямованими, в ім'я Господнє. Амінь.

2 коментарі:

obat herbal asam urat сказав...

just blogwalking.. nice post :D

obat ace maxs сказав...

just blogwalking.. Nice post and have a nice day :)